Ga naar de inhoud

Hoe ik ondernemer geworden ben

  • door

Accountant, dat wil ik worden!
Althans, dat dacht ik altijd.

Na de middelbare school, wat me best makkelijk afging, heb ik gekozen voor de HEAO. Mijn vakkenpakket bestond o.a. uit wiskunde, economie en handelswetenschappen en die vakken vond ik leuk. Dus de HEAO was een logische keuze voor mij. Iets met cijfers en rekenen, dat kon niet missen.

Toch liep het anders. Na iets meer dan een jaar op de HEAO liep ik vast. Het lukte me gewoon niet om de energie en motivatie te vinden om het eerste jaar goed af te ronden. Vóór dit moment had ik alles met gemak gehaald, maar nu kreeg ik het niet voor elkaar. Natuurlijk had ik weleens een onvoldoende gehaald, maar het kwam altijd goed. Nu niet!

Zwaar gefrustreerd en licht depressief heb ik de handdoek in de ring gegooid en ben ik fulltime gaan werken in het bedrijf van mijn oom en tante. Een echt familiebedrijf waar hard gewerkt moest worden en waar volop kansen lagen om te leren. Leren in de praktijk! In de jaren dat ik daar gewerkt heb ben ik op (bijna) alle afdelingen werkzaam geweest. Logistiek, productie, administratie, ICT, etc. Dit is voor mij een enorm leerzame tijd geweest. Zeker omdat ik van dichtbij heb gezien wat ondernemen is. Dit heeft bij mij een zaadje geplant om ondernemer te worden.

Toen ik een jaar of 10 was kreeg ik mijn eerste computer (commodore 64) en vanaf dat moment ben ik altijd met computers bezig geweest en dat is nu nog steeds zo. Jaren later zag ik bij een vriend hoe hij met wat code (HTML & CSS) een website aan het maken was. Dat wilde ik ook!! Met een boekje van 15 gulden (ja, ik wordt oud) heb ik mijzelf de basis aangeleerd om websites te maken. Een beetje hobbyen en prutsen en het lukte. En steeds beter ook. Dit vond ik echt leuk om te doen.

Tot mijn vrouw (toen mijn vriendin) het een beetje zat was. Ik zat uren achter mijn computer codes te kloppen en dat vond ze niet zo leuk. En terecht ook wel natuurlijk. Zij is stiekem de reden dat ik ben gaan ondernemen. Zij sprak de legendarische woorden:

Als je dan toch zoveel achter je computer zit;
zorg dan dat je er geld mee gaat verdienen!

Niet veel later (21-10-2005) zat ik bij de Kamer van Koophandel om mijn bedrijf in te schrijven.

Nu, bijna 20 jaar later, is er zoveel veranderd. Andere bedrijfsnaam, van de zolderkamer naar een eigen kantoor, van HTML naar PHP en databases, maar wat echt veranderd is, dat ben ik!

Jarenlang heb ik me verscholen achter mijn computer. Gewoon coderen en wachten tot er ergens weer een klant vandaan kwam. Ik ben, of was, niet zo’n ondernemer die het van de daken af schreeuwde. Mijn bedrijf heeft zich rustig opgebouwd tot wat het nu is. In de eerste jaren werkte ik nog fulltime voor een werkgever. Dit heb ik rustig afgebouwd tot ik uiteindelijk de stap durfde te nemen om volledig zelfstandig te gaan. Ik heb het gedaan op mijn manier!

Het ondernemerschap vind ik geweldig. Het gaat niet altijd goed en het is niet altijd makkelijk, maar ik heb gemerkt dat ik ondernemend genoeg ben om mee te bewegen met de uitdagingen die ik tegenkom.

Als ik terug kijk op de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt kan ik niet anders zeggen dan dat ik TROTS ben op waar ik nu sta. Als ondernemer en als mens.

Dit is wat Krachtiger Ondernemen voor mij betekent!

Ralph Mol

Ralph Mol

Ik ben Ralph, bedrijfsondersteuner en websitebouwer. Ervaren, geduldig en met plezier in netwerken. Ik ga je helpen om overzicht en structuur te krijgen in jouw onderneming.

In 5 uur meer zelfvertrouwen, energie en inzicht?

Meld je dan aan de ondernemersscan of neem contact op voor meer informatie.
Wij vertellen je alles wat je wilt weten zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Ralph & Janine

Meer informatie